Rusia i ka ofruar Shteteve të Bashkuara një zgjatje të marrëveshjes së re START edhe për pesë vjet, si dhe krijimin e mekanizmave të rinj të kontrollit të armëve gjatë asaj periudhe, deklaroi sot zëvendësministri i Jashtëm rus Sergei Ryabkov.

Sipas deklaratave të zyrtarit rus, kontaktet midis Moskës dhe Uashingtonit për këtë çështje nuk janë pezulluar ende.

Presidenti rus Vladimir Putin ka ofruar zgjatjen e traktatit të ri të kontrollit të armëve START, i cili skadon në shkurt 2021.

Administrata e presidentit amerikan Donald Trump ka nxitur një pakt të ri që do të përfshinte Kinën si nënshkruese. Moska e ka përshkruar atë qëllim si jorealist duke pasur parasysh ngurrimin e Pekinit për të diskutuar ndonjë marrëveshje që do të zvogëlonte arsenalin e saj bërthamor shumë më të vogël.

Traktati i ri START, nënshkruar në vitin 2010 nga presidentët e atëhershëm të SHBA-së Barack Obama dhe atij rus Dmitry Medvedev, kufizon secilin vend në jo më shumë se 1.550 koka bërthamore dhe 700 raketa.

Traktati, i cili mund të zgjatet për pesë vjet të tjera, parashikon një mekanizëm gjithëpërfshirës të verifikimit për të kontrolluar pajtueshmërinë, përfshirë inspektimet në vend të bazave bërthamore të secilës palë.

START-i i ri është i vetmi pakt i SHBA-së për kontrollin e armëve SHBA-Rusi që është ende në fuqi pasi Moska dhe Uashingtoni u tërhoqën nga Traktati i Forcave Bërthamore me interferim të vitit 1987, vitin e kaluar.

Mbrojtësit e kontrollit të armëve kanë paralajmëruar se prishja e saj mund të shkaktojë një garë të re armësh dhe të shqetësojë stabilitetin strategjik, transmeton KosovaPress.

Ryabkov tha në një intervistë për revistën Mezhdunarodnaya Zhizn se armët e tjera të mundshme të shpallura nga Putin në 2018 nuk bien nën parashikimet e paktit, por Rusia është e hapur për diskutim mbi përfshirjen e tyre të mundshme, si pjesë e një dialogu më të gjerë për stabilitetin strategjik.

Këto armë përfshijnë raketën e lundrimit me energji bërthamore Burevestnik dhe avionin nënujor Poseidon me forcë atomike dhe bërthamore, të përshkruar si të afta për të krijuar një tsunami për të përplasur një vijë bregdetare të armikut.

Rusia ka hedhur zhvillimin e Avangard, Burevestnik dhe Poseidon si një përgjigje ndaj mbrojtjes raketore amerikane, të cilën ajo e ka quajtur një kërcënim për parandaluesin e saj bërthamor. Ajo gjithashtu ka shprehur shqetësim në lidhje me planet e Sh.B.A për të vendosur armë në hapësirë./ Tv Malisheva

Share.