Audi ka konfirmuar më parë se do të prezantojë vetëm automjete elektrike nga viti 2026 dhe do të heqë dorë nga modelet me motorë me djegie të brendshme deri në vitin 2033.

Duke konfirmuar angazhimin e saj ndaj automjeteve elektrike, Audi planifikon që nga viti 2029 të prodhojë automjete me emetim zero në të gjitha fabrikat, shkruan Autoblog.

Kjo tashmë po ndodh në lokacionet Bollinger Hof (Gjermani) dhe Bruksel (Belgjikë), dhe Ingolstadt (Gjermani) do të pasojë vitin e ardhshëm kur Q6 E-Tron të dalë nga linja e montimit.

Në gjashtë vjetët e ardhshëm, prodhimi i automjeteve elektrike do të fillojë në fabrikat në Neckarsulm (Gjermani), San Jose Chiapas (Meksikë) dhe Győr (Hungari).

Audi thotë se do të ndërtojë fabrika të reja vetëm në rajonet ku nevojiten kapacitete shtesë prodhimi. Për këtë qëllim, një vend i ri prodhimi po ndërtohet me partnerin FAW në Changchun (Kinë) për automjetet elektrike të bazuara në platformën PPE. Ndërtimi do të përfundojë deri në fund të vitit 2024.

Në të njëjtën kohë, Audi do të investojë rreth 500 milionë euro nga mesi i kësaj dekade për të trajnuar punonjësit e saj për prodhimin e automjeteve elektrike në mbarë botën.

Audi ka vendosur një objektiv ambicioz për të përgjysmuar kostot vjetore të prodhimit deri në vitin 2033. Arritja e këtij qëllimi do të jetë e mundur duke reduktuar kompleksitetin me më shumë modele elektrike dhe më pak me motorët SUS.

Një proces i thjeshtuar prodhimi do të zbatohet që në fillim. Q6 E-Tron do të ndërtohet në të njëjtën linjë montimi si A4 dhe A5, me makina elektrike që do të zëvendësojnë gradualisht modelet e motorëve me djegie gjatë viteve të ardhshme.

Audi ka sinjalizuar tashmë vdekjen e dy makinave me fuqi konvencionale duke zbuluar se nuk ka ndërmend të rinovojë A1 dhe Q2 pasi modelet e gjeneratës aktuale të përfundojnë ciklet e tyre të jetës.

Përveç kësaj, supermakina R8 me fuqi V10 po largohet, ndërkohë që po vdes edhe makina sportive TT më e përballueshme. A8 ka të ngjarë të shndërrohet në një lider më vonë këtë dekadë, me makinat e ardhshme elektrike të modeluara sipas koncepteve Sphere të Audi. E ardhmja, e quajtur Activesphere, do të ketë premierë më 26 janar.

Share.