Përfaqësuesi i Lartë Josep Borrell u takua të martën në Bruksel me Zëvendëskryeministrin e Parë dhe Ministrin e Punëve të Jashtme të Serbisë Ivica Daçiq.

Gjatë takimit të tyre, Përfaqësuesi i Lartë Borrell përsëriti përkushtimin e BE-së për rrugën e Serbisë drejt BE-së. Në këtë kontekst, ai pret përparim të vazhdueshëm në zbatimin e reformave dhe angazhimeve të marra në kuadër të negociatave të anëtarësimit, duke përfshirë reformat në sundimin e ligjit dhe lirinë e medias. Ai gjithashtu përshëndeti hapat e Serbisë drejt harmonizimit të politikës së saj të vizave me BE-në.

Lidhur me dialogun Prishtinë-Beograd të lehtësuar nga BE-ja, Përfaqësuesi i Lartë Borrell përsëriti nevojën për të pasur sukses në menaxhimin e përhershëm të krizës, dhe për këtë arsye pret angazhim konstruktiv në propozimin e fundit të BE-së për normalizimin e marrëdhënieve. Ai e ka vlerësuar pozitivisht ndërhyrjen publike të Presidentit Vuçiq për këtë çështje dje. Përfaqësuesi i Lartë më tej nënvizoi rëndësinë që të dyja palët të zbatojnë plotësisht të gjitha detyrimet në pritje të dialogut, duke përfshirë themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

Përfaqësuesi i Lartë Borrell dhe Zëvendëskryeministri Daçiq diskutuan çështje që lidhen me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë (CFSP) dhe Politikën e Përbashkët të Sigurisë dhe Mbrojtjes (CSDP). Përfaqësuesi i Lartë Borrell nënvizoi rëndësinë e shtuar të shtrirjes së Politikës së Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë pas agresionit të paprovokuar dhe të pajustifikuar të Rusisë kundër Ukrainës. Përfaqësuesi i Lartë theksoi pritshmërinë e fortë të BE-së ndaj Serbisë, si vend kandidat, për të qëndruar me BE-në në pozicionet dhe vendimet e politikës së jashtme, në përputhje me zgjedhjen e saj strategjike për integrimin në BE.

Përfaqësuesi i Lartë përshëndeti gjithashtu kontributin e vazhdueshëm dhe cilësor të Serbisë në misionet dhe operacionet e Politikës së Përbashkët të Sigurisë dhe Mbrojtjes të BE-së.

 

Share.