Në fillim të dhjetorit 2022, këngëtarja Celine Dion njoftoi se vuante nga sindroma e personit të ngurtë, një çrregullim i rrallë neurologjik dhe tronditi fansat e saj. Deri në zbulimin e saj, shumë njerëz ndoshta nuk kishin dëgjuar kurrë për këtë gjendje.

Sindroma e personit të ngurtë prek vetëm një në një milion njerëz, kryesisht midis moshës 20 dhe 50-vjeç, me dy herë më shumë gra se burra.

E raportuar për herë të parë në 1956, sindroma e personit të ngurtë karakterizohet nga ngurtësi e dhimbshme, kryesisht në muskujt e trungut, duke përfshirë shpinën dhe barkun, dhe në këmbë. Pacientët gjithashtu përjetojnë spazma të dhimbshme të muskujve, ndonjëherë të shkaktuara nga prekja ose zhurma.

Simptomat shfaqen gradualisht në fillim dhe mund të përkeqësohen me kalimin e kohës. Në fund të fundit, sindroma e personit të ngurtë mund të ndikojë në aftësinë për të ecur, duke rritur rrezikun e rënies dhe nevojën për ndihma të tilla si karrige me rrota.

Neurologët Bhavana Patel dhe Torge Rempe shpjeguan për Eat This se sindroma e personit të ngurtë është e ndryshme nga çrregullimet e tjera neurologjike si sëmundja e Parkinsonit ose skleroza e shumëfishtë.

“Sindroma e personit të ngurtë është një çrregullim autoimun. Deri më sot, nuk ka shërim për këtë gjendje. Aktualisht, trajtimet synojnë përmirësimin e ngurtësimit dhe spazmave. Për trajtim përdoren lloje të ndryshme relaksuesish muskulor. Dhe disa antikonvulsantët, të cilët përdoren për të trajtuar epilepsi”, shpjeguan ata.

“Pacientët me sëmundje më të lehtë ose ata që i përgjigjen mirë trajtimit mund të vazhdojnë të funksionojnë në mënyrë të pavarur, me terapi. Për të tjerët, simptomat mund të mos kontrollohen plotësisht dhe mund të çojnë në paaftësi,” shtojnë ata.

Mjekët kanë ende shumë për të mësuar rreth sindromës së personit të ngurtë, por rritja e ndërgjegjësimit për gjendjen mund të çojë në një diagnozë më në kohë dhe në përshpejtimin e kërkimit. TV Malisheva

Share.