Sipas ekspertëve, kjo është lista kryesore që njerëzit harrojnë kur pastrojnë kuzhinën. Ironikisht, sfungjerët supozohet t’i bëjnë gjërat më të pastra, por ato janë një nga vendet më të këqija ku bakteret mund të fshihen.

Për t’i dezinfektuar, fillimisht lajini me detergjent dhe ujë të ngrohtë, më pas futini në një dezinfektues. Shtrydhni sa më shumë lëngje dhe lërini sfungjerët të thahen mirë. Nëse nuk keni në dorë një lëng sterilizues, një zgjidhje e shpejtë është të zhyteni në ujë të sapovaluar.

Peshqirët dhe sfungjerët duhen larë rregullisht dhe mund t’i vendosni në makinë larëse enësh, por duhet të lahen në një cikël shumë të nxehtë.

Depozita e ujit të makinës së kafesë

Shumë njerëz harrojnë të pastrojnë rezervuarin e ujit në aparatin e kafesë.

Shumica prej nesh thjesht shtojnë ujë pa menduar për pastrimin e thellë të tasit dhe në të mund të gjenden myk dhe baktere të ndryshme.

Hidhni uthull alkooli në enë dhe lëreni për pak kohë që të hiqet luspa. Më pas shpëlajeni në ujë të ngrohtë dhe thajeni.

Nje lavaman

Lavamani juaj është shtëpia e shumë baktereve. Mund ta pastroni tërësisht me një furçë dhëmbësh të vjetër dhe dezinfektues ose zbardhues dhe vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet hapjes së sifonit, i cili duhet pastruar dhe dezinfektuar mirë.

Dorezat e frigoriferit dhe çelësat e sobës

Shumë prej nesh i anashkalojnë dorezat dhe numrat që i prekim shpesh.

Është ideale të pastroni rregullisht këto sipërfaqe me ujë të ngrohtë dhe detergjent ose të përdorni një spray antibakterial.

Tavolina

Mënyra se si pastroni tavolinën e punës do të varet nga materiali nga i cili është bërë.

Në mbrëmje pasi të keni mbaruar gatimin për ditën, është praktikë e mirë të spërkatni tavolinën e punës me sprej antibakterial dhe të fshini të gjithë banakët e kuzhinës me një leckë të pastër për të hequr bakteret. Dhe mos harroni të pastroni rregullisht nën dhe prapa pajisje si kazanët dhe tosterët.

Dërrasa prerëse

Shpesh sipërfaqet e dërrasave prerëse prej druri, pavarësisht larjes dhe fshirjes, mbajnë baktere.

Pastroni dërrasën me ujë të ngrohtë dhe me sapun, më pas hidheni mbi të me ujë të sapovaluar për të sterilizuar dërrasën. Spërkatja antibakteriale do të ndihmojë në mbajtjen e mikrobeve, por nuk është zëvendësues për një larje të plotë./AlsatM/

Share.