Të jesh i kënaqur me jetën tënde, i lumtur dhe i qetë është ëndrra e të gjithëve, por si e arrin me të vërtetë këtë qëllim?

Nëse në shkollë nuk mësohemi dhe në familje mesazhet shpesh janë kontradiktore, shkenca ka menduar të japë një përgjigje. Në fakt, studiues nga e gjithë bota kanë pyetur për vite të tëra për lumturinë dhe cila ishte mënyra më e mirë për ta arritur atë. Rezultati? Kërkimet dhe eksperimentet të kanë lejuar të gjesh disa «rregulla» që mund të jenë të dobishme për të bërë një jetë më të lumtur.

MOS E NDIQ

Siç zbulojnë ekspertët, lumturia është një paradoks. Thjesht që sa më shumë ta ndjekësh dhe të përqendrohesh tek ajo, aq më shumë ajo të shpëton. Problemi është se ndjekja e saj shpesh do të thotë edhe idealizim, dhe të ndërtojmë në mendjet tona një sërë synimesh komplekse e në fakt të paarritshme.

Në fakt, ndjekja e lumturisë vetëm sa do t’ju kujtojë gjithçka që nuk keni, duke ju shtyrë të përqendroheni në nevojat tuaja dhe në atë që besoni se ju mungon, në vend se në atë që keni rreth jush, duke bërë që të humbni plotësisht pikën e duhur të këndvështrimit.

PËRVETËSO KOHËN TËNDE

Hulumtimet e bëra nga Universiteti i Nottinghamit në fakt kanë zbuluar se kur e kalojmë kohën tonë për t’iu dedikuar një hobi apo aktiviteti që gëzojmë, niveli ynë i lumturisë rritet. Zgjidhni një sport që ju kënaq, regjistrohuni në një klasë gatimi ose kuroni veten për një orë në ditë për një trajtim bukurie ose për të lexuar atë libër që ka qenë në tryezën tuaj për një kohë të gjatë. Nëse e bën këtë, jo vetëm që do të bëhesh përsëri pronar i kohës, por edhe do ta mbushësh me diçka të bukur e të kënaqshme.

BËJ PËRVOJA

Pazari shpesh është «terapeutik» natyrisht, por na jep një gëzim që, për ekspertët, është vetëm kalimtare. Nga ana tjetër, përvojat janë në gjendje të sigurojnë një kënaqësi që zgjat me kalimin e kohës dhe përfshin të gjitha qarqet shqisore dhe të trurit. Kur vizitoni një qytet të ri, për shembull, pjatat e shijuara, ndjesitë e përjetuara duke ecur në rrugë, peizazhet e admiruara mbeten brenda jush, duke ju ofruar diçka që është shumë e ngjashme me lumturinë

HANI FRUTA DHE PERIME

Frutat dhe perimet janë të mira jo vetëm për trupin, por edhe për mendjen. Sipas Universitetit të Uoruikut, një dietë e shëndetshme është pika fillestare për të qenë të lumtur. Një konsumim më i madh i frutave dhe perimeve çon në një rritje të ndjenjës së përmbushjes që do të shkaktohej, nga prania e karotenoideve në gjak.

BËJ DIÇKA PËR TË TJERËT

Plotësimi i nevojave të të tjerëve mund të të ndihmojë të arrish lumturinë. Sipas një studimi nga Universiteti i Ilinoisit, aktivitetet vullnetare janë një burim i jashtëzakonshëm gëzimi për shumë njerëz. Një tezë e konfirmuar nga një studim i botuar në revistën Social Psychological tregonte se si vënia e nevojave të fëmijëve para tyre bën që prindërit të ndihen të lumtur.

MOS I JEP RËNDËSI PARASË

Paratë mund të blejnë gjithçka, por jo lumturinë. Është një e vërtetë e vështirë që na vë përballë kufijve të parave që, me sa duket, nuk do të na bëjnë veçse të lumtur. Nëse kjo gjendje nuk mund të blihet atëherë çfarë të bëjmë? Të kesh një pagë të mirë është patjetër e rëndësishme, por mëso ta konsiderosh atë në një mënyrë relative dhe të mos e përqendrosh gjithë jetën te nevoja për të fituar më shumë.

CILËSITË QË DUHET TË ZHVILLOJMË PËR TË QENË TË LUMTUR

Ka edhe disa aftësi që duhet të mësosh t’i zhvillosh dhe t’i përdorësh për të qenë të lumtur. Para së gjithash, vetëvlerësimi, që kemi për veten dhe që nuk rrjedh nga ajo që bëjmë, por thjesht nga vetëdija se jemi njerëz të denjë për dashuri, me defektet dhe meritat tona. Një vetëvlerësim i mirë është pikënisja për të mposhtur lumturinë. Ajo do t’ju lejojë të pranoni karakterin tuaj, madje edhe në aspektet që nuk ju pëlqejnë dhe të kundërveproni ndaj pasigurisë që synon t’ju çojë në rrugë të gabuar.

 

Share.