Një muze në Londër thotë se ka rënë dakord të kthejë në Nigeri artefaktet e grabitura në shekullin e 19-të nga Mbretëria e Beninit.

Muzeu Horniman tha se pronësia e 72 objekteve do t’i transferohej qeverisë nigeriane.

Artikujt përfshijnë 12 pllaka bronzi, të njohura si Bronzët e Beninit, një gjel prej bronzi dhe një çelës për pallatin e mbretit.

Ai pason një kërkesë të Komisionit Kombëtar të Nigerisë për Muzetë dhe Monumentet (NCMM) në janar.

Vitet e fundit, ka pasur presion të shtuar politik mbi qeveritë dhe muzetë evropianë për të dorëzuar artefaktet e grabitura. Këto përfshijnë gdhendje fildishi dhe skulptura metalike të njohura si Bronzët e Beninit.

“Dëshmitë janë shumë të qarta se këto objekte janë marrë me forcë dhe konsultimi i jashtëm mbështeti pikëpamjen tonë se është morale dhe e përshtatshme që t’i kthejmë pronësinë e tyre Nigerisë. The Horniman është i kënaqur që mund të ndërmarrë këtë hap dhe ne mezi presim të punojmë me NCMM për të siguruar kujdes afatgjatë për këto artefakte të çmuara,” tha kryetarja e muzeut, Eve Salomon.

Artikujt nga koleksioni i Horniman janë vetëm disa nga artefaktet e kthyera në Nigeri në muajt e fundit nga muzetë në perëndim.

Autoritetet gjermane gjithashtu kthyen më shumë se 1.100 artefakte në vendin e Afrikës Perëndimore.

NCMM thotë se disa nga skulpturat e paçmuara do të ruhen në muzeun kombëtar në Benin pasi të zgjerohet dhe të tjerat do të ruhen në muzeun në Lagos.

Muzeu Britanik mban koleksionin më të madh në botë të bronzëve të Beninit.

Ai thotë se është i penguar nga kthimi i përhershëm i sendeve nga Akti i Muzeut Britanik të vitit 1963 dhe Akti i Trashëgimisë Kombëtare të vitit 1983./TV Malisheva

Share.