Industria e automobilave ka numrin më të madh të robotëve që punojnë në fabrika anembanë botës: stoku operativ ka arritur një rekord të ri prej rreth një milion njësive. Kjo përfaqëson rreth një të tretën e numrit total të instaluar në të gjitha industritë.

“Industria e automobilave në mënyrë efektive ka shpikur prodhimin e automatizuar”, thotë Marina Bill, presidente e Federatës Ndërkombëtare të Robotikës. “Robotët sot janë duke e luajtur një rol të rëndësishëm për të mundësuar kalimin e kësaj industrie nga motorët me djegie në motorë elektrik. Automatizimi robotik i ndihmon prodhuesit e makinave të menaxhojnë ndryshimet me shumicë në metodat dhe teknologjitë e prodhimit të krijuara prej kohësh”, shtoi tutje ajo, raporton IFR.

Dendësia e robotëve është një tregues kyç që ilustron nivelin aktual të automatizimit në ekonomitë më të mëdha prodhuese të makinave: në Republikën e Koresë, 2,867 robotë industrialë për 10,000 punonjës ishin në punë në vitin 2021.

Gjermania renditet në vendin e dytë me 1,500 njësi të ndjekur nga Shtetet e Bashkuara që numërojnë 1,457 njësi dhe Japonia me 1,422 njësi për 10,000 punëtorë.

Prodhuesi më i madh i makinave në botë, Kina, ka një densitet robotik prej 772 njësi, por në fakt po i arrin shpejtë tregjet tjera: Brenda një viti, instalimet e reja të robotëve në industrinë kineze të automobilave pothuajse u dyfishuan në 61,598 njësi në vitin 2021 – duke përbërë 52 për qind të gjithsej 119,405 njësi të instaluara në fabrika në mbarë botën.

Objektivat ambicioze politike për automjetet elektrike po e detyrojnë industrinë e makinave të investojë: Bashkimi Evropian ka njoftuar planet për t’i dhënë fund shitjes së automjeteve që ndotin ajrin deri në vitin 2035.

Qeveria e SHBA synon të arrijë një objektiv vullnetar prej 50% të pjesës së tregut për shitjet e automjeteve elektrike deri në vitin 2030 dhe të gjitha automjetet e reja të shitura në Kinë duhet të furnizohen me energji nga “energjia e re” deri në vitin 2035. Gjysma e tyre duhet të jenë elektrike, qeliza karburanti ose hibride “plug-in” – pjesa e mbetur 50 për qind, automjete hibride.

Shumica e prodhuesve të veturave që kanë investuar tashmë në robotët industrialë tradicionalë “të mbyllur” për montimin bazë, tani po investojnë gjithashtu në aplikacione bashkëpunuese për montimin përfundimtar dhe detyrat e përfundimit.

Furnizuesit e nivelit të dytë të pjesëve të automobilave, shumë prej të cilëve janë NVM, janë më të ngadalshëm për t’u automatizuar plotësisht. Megjithatë, ndërsa robotët bëhen më të vegjël, më të përshtatshëm, më të lehtë për t’u programuar dhe me më pak kapital, kjo pritet të ndryshojë. /TV Malisheva

Share.