Dikur rrushi konsiderohej si “ushqimi i perëndive” dhe lidhej me Dionisin, perëndinë greke të verës, bujqësisë dhe pjellorisë.

Ai shfaqet në mitologjinë greke dhe romake, me theks në vetitë dehëse të verës, ekstraktit të rrushit.

Përveçse është një lëndë e parë e vlefshme për verën, rrushi është edhe një ushqim i shijshëm gjatë muajve të verës dhe vjeshtës.

Rrushi është gjithashtu një burim i shkëlqyer i manganit, një mineral që lehtëson metabolizmin e proteinave dhe karbohidrateve dhe aktivizon enzimat përgjegjëse për përdorimin e lëndëve ushqyese kryesore, siç janë vitaminat B.

Shija e ëmbël dhe tërheqëse e rrushit mund t’ju shtyjë të konsumoni më shumë kalori sesa do të dëshironit, kështu që është mirë të mbani mend se një filxhan përmban afërsisht 100 kcal.

Gjatë dekadës së fundit, kimikatet bimore i kanë intriguar shkencëtarët me të njëjtin zjarr që vitaminat i intriguan ata në shekullin e kaluar.

Një kimikat i tillë bimor është resveratroli, i cili gjendet në rrush dhe verë. Substanca sekretohet si përgjigje ndaj infeksionit mikrobial të frutave ose stresit dhe shërben si mbrojtje natyrale antioksiduese në rrush.

Ai grumbullohet në lëkurën e rrushit dhe është një kimikat aktiv biologjik që ka marrë shumë vëmendje vitet e fundit për shkak të efekteve të shumta pozitive.

Një studim i publikuar në Journal of Infectious Diseases tregoi një efekt pozitiv të resveratrolit në virusin e gripit.

Një grup shkencëtarësh italianë, të udhëhequr nga doktoresha Anna Palamara, nga Instituti i Mikrobiologjisë në Romë, kryen kërkime me këtë substancë për të shqyrtuar efektin e resveratrolit në riprodhimin e virusit të gripit.

Ata arritën në përfundimin se resveratroli bllokon fuqishëm replikimin e virusit të influencës në kulturat qelizore, gjë që u konfirmua edhe nga kërkimet mbi kafshët laboratorike.

Kur zgjidhni rrush, zgjidhni gjithmonë fruta të pjekura. Rrushi i pjekur është i fortë dhe jo i rrudhosur. Kërcelli duhet të jetë i lidhur mirë me tufën, dhe zona rreth pikës së ngjitjes duhet të jetë me të njëjtën ngjyrë si pjesa tjetër e rrushit. Është mirë ta shijoni për t’u siguruar për shijen dhe pjekurinë e tij./TV Malisheva

Share.