Sipas një studimi të botuar në Frontiers in Plant Science, marulet e rritura në hapësirë nuk janë vetëm të shijshme, por edhe po aq ushqyese dhe të sigurta për t’u ngrënë sa marulet në Tokë.

“Të qenit i aftë të rritet ushqime të sigurta dhe të freskëta si një plotësues i hapësirës së konservuar për astronautët në hapësirë është një qëllim i rëndësishëm për NASA”, shkruan revista.

Pas eksperimentit të parë në vitin 2014, sallata e gjelbër u zgjodh nga astronautët dhe u dërgua në Qendrën Hapësinore Kennedy për analiza.

Pas një rishikimi të plotë të maruleve të rritura në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor, studiuesit arritën në përfundim se ndryshimi me atë të rritur në Tokë ishte minimal. Është një ndryshim i papërfillshëm në sasinë e disa metaleve dhe mineraleve, përfshirë hekurin, kaliumin dhe zinkun.

Astronautët kultivuan sallatën në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor në periudhën 2014 deri 2016. Me qëllim të krahasimit, shkencëtarët e NASA-s kryen kontrollin në Tokë duke përsëritur kushte identike të mbarështimit.

Rezultatet ishin inkurajuese: dy kokat e maruleve ishin pothuajse saktësisht të njëjta, përfshirë komunitetet mikrobike që gjenden në bimë. “Sallata hapësinore” është treguar se përmban nivele pak më të larta të baktereve, por asnjëra prej tyre nuk është e rrezikshme për shëndetin e njeriut, si E.coli ose salmonella.

Rritja e ushqimit në një sistem të qëndrueshëm, të sigurt për t’u ngrënë do të bëhet thelbësore kur NASA të fillojë misionet më të gjata.

Rritja e maruleve ka provuar të jetë më e thjeshtë se kultivimi i llojeve tjera të perimeve,TV Malisheva

Share.