Shtetet e Bashkuara uruan Izraelin që u bë vendi i 41-të i cili hyri në programin e heqjes së vizave.

Kështu njoftoi Departamenti i Shtetit amerikan, duke shtuar se masa ishte një reflektim i lidhjeve të forta midis dy kombeve.

“Hyrja e Izraelit në Programin e Heqjes së Vizave përfaqëson një hap kritik përpara në partneritetin tonë strategjik me Izraelin, i cili do të forcojë më tej angazhimin afatgjatë të njerëzve për njerëzit, bashkëpunimin ekonomik dhe koordinimin e sigurisë midis dy vendeve tona”, tha Sekretari i Shtetit i SHBA-së, Antony Blinken.

“Kjo arritje e rëndësishme do të rrisë lirinë e lëvizjes për qytetarët amerikanë, duke përfshirë ata që jetojnë në territoret palestineze ose që udhëtojnë drejt dhe nga to”, shtoi ai.

Hyrja e Izraelit në programin e heqjes së vizave nuk do të thotë që qytetarët izraelitë pa viza amerikane mund të shkojnë drejt Aeroportit Ben-Gurion tani për një fluturim të shpejtë në Shtetet e Bashkuara.

Ekziston një procedurë elektronike 72-orëshe që izraelitët duhet ta plotësojnë përpara se të hipin në fluturime të tilla për në SHBA.

Izraelitët do të duhet të paraqesin një aplikim përmes Sistemit Elektronik për Autorizimin e Udhëtimit ose ESTA përpara se të udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara.

ESTA është një sistem i automatizuar online që përcakton përshtatshmërinë e vizitorëve për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara nën VWP.

Ata që përdorin sistemin e aplikimeve ESTA do të marrin një përgjigje brenda 72 orëve dhe do të marrin një vizë dyvjeçare për udhëtime të shumta që zgjasin deri në 90 ditë në të njëjtën kohë.

Opsioni i vizës dyvjeçare është një dokument udhëtimi i kufizuar që nuk është i barabartë me një vizë turistike B1/B2 që është e vlefshme për 10 vjet dhe lejon një qëndrim gjashtëmujor, dyfishin e kohës së vizave të dhëna sipas programit të heqjes dorë.

Qytetarët amerikanë nuk mund të përdorin programin e heqjes dorë “për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara me pasaportat e tyre izraelite. Ligji amerikan kërkon që qytetarët amerikanë të hyjnë dhe të largohen nga Shtetet e Bashkuara me pasaportat e tyre amerikane.

/TV Malisheva

Share.