Sjellja e përbërësve kryesorë në çokollatë mund të shkaktojë shfaqjen e një “lulëzim” të bardhë pluhur.

Të gjitha format e çokollatës mund të krijojnë njolla të bardha që duken si myk në shikim të parë.

Sipas të gjitha gjasave, kjo çokollatë është e sigurt për të ngrënë, gatim dhe pjekje, për dy arsye.

Së pari, çokollata ka shumë pak lagështi, kështu që mikroorganizmat duhet të luftojnë për t’u vendosur dhe për t’u rritur, pavarësisht sasisë së madhe të sheqerit.

Së dyti, kakaoja është e ngarkuar me antioksidues natyralë që parandalojnë oksidimin dhe prishjen e yndyrave.

Çokollata e zezë do të zgjasë të paktën dy vjet – qumështi dhe çokollata e bardhë rreth gjysmën e asaj kohe, pasi ato përmbajnë yndyra qumështi që prishen më shpejt se gjalpi i kakaos.

Njollat në çokollatë janë një ndryshim natyror që shkaktohet kur çokollata e kalitur dobët ruhet për një kohë të gjatë në kushte të ngrohta dhe të lagështa. Ky pluhur, i njohur si “lulëzim”, vjen nga akumulimi i yndyrës ose sheqerit në sipërfaqen e çokollatës.

/TV Malisheva

Share.