Princi Harry mund të ndalohet të hyjë në SHBA dhe e ka vënë vizën ‘në rrezik’ pasi pranoi për përdorimin e tij të paligjshëm të drogës, kanë paralajmëruar ekspertët e imigracionit.

Duka i Sussex, rrëfeu se kishte përdorur kokainë, duhan kanabis dhe kërpudha halucinogjene në librin e tij të ardhshme.

Aplikantëve tipikë do t’u refuzohej viza gjatë historisë së tyre me substanca të paligjshme, por autoritetet amerikane vënë në dukje se hyrja në vend jepet “rast pas rasti”, shkruan DailyMail.

Është e paqartë nëse Harry, i cili u transferua në Kaliforni me gruan e tij Meghan Markle në vitin 2020, detajoi përdorimin e tij të drogës në aplikimin e tij për vizë.

Ekspertët e imigracionit paralajmërojnë se nëse ai ‘gënjente’ për të kaluarën e tij, Dukës mund t’i hiqet viza.

Në autobiografinë e tij të re “Spare”, Harry zbuloi se për herë të parë mori kokainë në një fundjavë me xhirime në moshën 17-vjeçare. Ai e bëri këtë edhe në disa raste të tjera.

Ai pranoi gjithashtu se kishte halucinacione gjatë një ngjarjeje të mbushur me njerëz të famshëm në Kaliforni dhe kishte pirë kanabis pas takimit të tij të parë me Meghan.

Shumica e aplikantëve me një histori të përdorimit të drogës do t’u refuzohej viza amerikane, megjithatë vendimet për imigracionin merren në bazë ‘rast pas rasti’, raportoi The Sunday Times.

Rregullat e emigracionit të SHBA-së deklarojnë “veprimet aktuale dhe/ose të kaluara” të një individi, të tilla si droga ose aktivitetet kriminale. . . mund ta bëjë aplikantin të papërshtatshëm për vizë’.

Është e paqartë se çfarë lloji të vizës amerikane mban Harry, por analistët spekulojnë se ai ose ka një vizë bashkëshortore – të sponsorizuar nga gruaja e tij amerikane – ose një vizë O-1 që u jepet njerëzve me ‘aftësi të jashtëzakonshme’.

Nëse Harry ka një vizë O-1, e cila shpesh u jepet të famshmëve dhe sportistëve, ajo do të duhet të rinovohet pas tre vjetësh.

Çifti u zhvendosën në Kaliforni në vitin 2020, që do të thotë se viza e tij mund të skadojë këtë vit. Aplikimi i tij për rinovim mund të ndikohet nga historia e tij e sapo pranuar me drogë.

Ekspertët e imigracionit, megjithatë, vënë në dukje se Harryt duhet t’i ishte mohuar qëndrimi në SHBA nëse ai nuk arriti të zbulonte përdorimin e tij të drogës gjatë procesit të aplikimit.

Kushdo që kërkon qëndrim të përkohshëm ose të përhershëm në SHBA duhet t’i përgjigjet një sërë pyetjesh në lidhje me historinë e tyre kriminale dhe të drogës gjatë aplikimit.

“Ai do të ishte pyetur për përdorimin e drogës. Nëse ai ishte i vërtetë në përgjigjet e tij, ai duhet të ishte refuzuar”, tha për The Telegraph, profesroi Alberto Benitez, drejtor i Klinikës së Imigracionit të Universitetit George Washington.

Benitez argumentoi se nëse Harry nuk detajonte përdorimin e tij të drogës, ai do të kishte ‘dënuar veten në një dokument zyrtar të qeverisë amerikane’.

Zyrtarët e Departamentit të Shtetit të SHBA-së nuk pranuan t’i përgjigjen pyetjes së gazetës nëse pranimi i tij për përdorimin e drogës do të ‘shkaktonte vështirësi’ me statusin e tij të imigracionit.

‘Të dhënat e vizave janë konfidenciale sipas ligjit të SHBA, prandaj, ne nuk mund të diskutojmë detajet e rasteve individuale të vizave. Ne nuk mund të spekulojmë nëse dikush mund ose nuk mund të kualifikohet për vizë”, tha një zëdhënës për Times.

“Sa herë që një individ aplikon për një vizë amerikane, një oficer konsullor shqyrton faktet e çështjes dhe përcakton nëse aplikanti ka të drejtë për atë vizë bazuar në ligjin amerikan. Të gjitha aplikimet për viza gjykohen rast pas rasti”, shtoi zëdhënësi. /TV Malisheva

Share.