Shkencëtarët kanë qenë në gjendje të ndalojnë kancerin në një fazë të avancuar te minjtë duke përdorur “fabrika të vogla të barnave” të implantuara. Ky lloj i ri trajtimi merr vetëm disa ditë që të bëhet efektiv.

Edhe pse do të duhet pak kohë që kjo qasje të testohet dhe zbatohet te njerëzit, rezultatet e hershme premtojnë se kemi një mënyrë të re dhe të fuqishme për të luftuar mesothelioma, pra një formë agresive e kancerit të mushkërive.

“Fabrikat” e përmendura të barnave përbëhen nga sfera të vogla të bëra nga alginati, secila prej vetëm 1.5 milimetra e gjerë dhe të dizajnuara për të prodhuar shpërthime të vazhdueshme të interleukin-2 (IL-2). Ky përbërës natyral aktivizon qelizat e bardha të gjakut në luftën kundër tumoreve.

“Unë kujdesem për pacientët që kanë mesothelioma malinje pleurale. Ky është një tumor malinj shumë agresiv i mukozës së mushkërive dhe është shumë e vështirë të kurohet plotësisht me rezeksion kirurgjik”, thotë kirurgu torakal dhe onkologu kirurgjik Bryan Burt nga Shkolla private e Mjekësisë Baylor në Hjuston.

Trajtimi i kësaj sëmundjeje të mbetur me imunoterapi lokale, shpërndarje lokale e dozave relativisht të larta të imunoterapisë në hapësirën pleurale, është një mënyrë shumë tërheqëse e trajtimit të kësaj sëmundjeje, shpjegon Burt.

Kjo “hapësirë pleurale” i referohet shtresës së indit që mbulon mushkëritë, ku zhvillohen edhe tumoret e mesothelioma. Një pjesë e suksesit të trajtimit varet nga mënyra se si ai synohet lokalisht.

Ekipi gjithashtu kombinoi implantet me atë që njihet si një frenues i pikës së kontrollit, një lloj ilaçi që nuk lufton drejtpërdrejt kancerin, por në vend të kësaj stërvit sistemin imunitar për të identifikuar dhe eliminuar më mirë qelizat e kancerit. Këtu është përdorur një frenues që synon proteinën PD-1.

Kështu, implantet e vogla fshinë tumoret në më shumë se gjysmën e kafshëve të testuara. Kombinuar me një frenues të pikës së kontrollit në shtatë minj, tumoret u shkatërruan plotësisht.

“Ajo që tregojnë të dhënat tona është se shpërndarja e këtyre grimcave të imunoterapisë, në nivel rajonal, tek këta minj që kanë mesothelioma, ka përgjigje shumë provokuese dhe shumë efektive ndaj trajtimit. Në fakt, unë nuk i kam parë këto tumore mesothelioma të zhduken te minjtë me efikasitetin që kemi në këtë model të miut”, thotë Burt.

Shkencëtarët besojnë se ka një shans të mirë që trajtimi mund të trajnojë në mënyrë efektive qelizat T të kujtesës së trupit për të luftuar përsëri mesothelioma, nëse ajo përsëritet.

Ndërsa trajtimet me IL-2 janë treguar të jenë efektive, ato gjithashtu mund të kenë disa efekte anësore mjaft serioze. Kjo është një fushë tjetër ku natyra e synuar e terapisë së re mund të ndihmojë, pasi ajo është e kufizuar në pjesët e trupit që janë të ekspozuara ndaj ilaçit.

Për më tepër, e njëjta teknikë e fabrikës së topit të barnave është përdorur tashmë nga disa nga të njëjtët studiues në një përpjekje për të trajtuar kancerin ovarian dhe provat klinike njerëzore për atë trajtim janë vendosur të fillojnë në muajt e ardhshëm. Është një trajtim që ka potencialin të shkojë shumë përtej mesothelioma.

Që nga fillimi, qëllimi ynë ka qenë të zhvillojmë një terapi platformë që mund të përdoret për shumë lloje të ndryshme të çrregullimeve të sistemit imunitar ose lloje të ndryshme kanceri, thotë bioinxhinierja Amanda Nash nga Universiteti Rice në Teksas.

Hulumtimi i tyre u botua në revistën Clinical Cancer Research.

Share.