Ushqimi i shpejtë është i shijshëm, por nuk është çudi që këto vakte dhe ushqime të lehta nuk janë gjëja e parë që ju vjen në mendje kur mendoni se cilat ushqime duhet të jenë pjesë e vaktit tuaj të ardhshëm të shëndetshëm.

Por a paraqesin rrezik për shëndetin e njeriut ushqimet si pula e skuqur, karamele dhe pica me djathë?

Muajin e kaluar, një padi u ngrit në Kaliforni duke pretenduar se Skittles popullore me shije frutash janë “të papërshtatshme për konsum njerëzor” për shkak të dyoksidit të titanit, një kimikat që përdoret për të mbajtur gjallërinë e ëmbëlsirave.

Në vitin 2021, studiuesit në Universitetin George Washington kryen një studim mbi kimikatet industriale potencialisht të dëmshme që gjenden në ushqimin e shpejtë në SHBA. Një studim zbuloi se ushqimet e njohura të ushqimit të shpejtë nga zinxhirët e njohur përmbajnë ftalate, një grup kimikatesh që përdoren për të zbutur plastikën dhe dihet se prishin sistemin endokrin.

Po sheqernat dhe ëmbëlsuesit?

David Culpepper, drejtor klinik i LifeMD me bazë në Kentaki, ka praktikuar mjekësinë e brendshme për më shumë se 30 vjet. Culpepper pajtohet se sheqernat janë problemi i vërtetë në shumicën e ushqimeve të shpejta.

“Këto përfshijnë sakaroz, fruktozë dhe shurup të misrit me fruktozë. Këta aditivë janë veçanërisht të rrezikshëm. Shumë sheqer i thjeshtë, në krahasim me karbohidratet komplekse si drithërat, është lidhur me një sërë sëmundjesh, duke përfshirë obezitetin, diabetin dhe një rrezik në rritje të kancerit. Çdo vit publikohet një studim i ri për produkte të caktuara që janë potencialisht të lidhura me kancerin ose ndonjë sëmundje tjetër”, tha ai.

Aditivët dhe çështjet e paketimit

Naheed Ali, një mjek në Miami, paralajmëron se përveç aditivëve ushqimorë, paketimi mund të jetë pjesë e problemit.

“Shumë ushqime të përpunuara dhe të paketuara përmbajnë kimikate dhe ngjyra të rrezikshme,” thotë Ali, duke shtuar se mbështjellësit e ëmbëlsirave, shishet e pijeve dhe madje edhe ravioli të konservuar mund të përmbajnë bisfenol A (BPA), një toksinë e rrezikshme plastike që mund të shkaktojë probleme të trurit dhe organeve riprodhuese.

/TV Malisheva

Share.