Me modelet e reja vjen nomenklatura e re.

Të gjithë, e ndoshta edhe vetë Audi, harruan se R8 elektrik ishte modeli i parë elektrik i kësaj marke, por edhe i pari që mbante etiketën e-tron.

Pas kësaj, në vitin 2018, doli në skenë modeli SUV E-Tron, dhe më pas Audi gradualisht kuptoi se termi e-tron përdoret më mirë në prapashtesë, si një shtesë që tregon lëvizjen elektrike, dhe jo si nën-markë.

Ndërkohë, kanë ardhur shtatë modele të tilla, dhe tani E-Tron i ridizajnuar, i cili po merr një emër të ri – Q8 e-tron.

Pas sqarimit të dyshimit për emrin, është e rëndësishme të thuhet se çfarë sjell ridizajnimi. Në parim, jo aq shumë.

Për sa i përket estetikës, makina mori një maskë të njohur përpara, u rritën hapjet e ajrit përpara dhe mbi të gjitha u përmirësua aerodinamika. Krahët e kontrolluar elektrik në maskën e përmendur ndoshta janë përgjegjës për këtë të fundit.

Njohësit e Audi do të vënë re gjithashtu logon e re. Emblema, në përputhje me praktikën aktuale të markave të tjera të makinave, është thjeshtuar dhe ka humbur efektin 3D.

Ky është gjithashtu Audi i parë me mbishkrimin e markës në shtyllën B.

Q8 50 e-tron bazë regjistron një rritje të kapacitetit të baterisë, nga 69 e përdorshme në 89 kWh (95 kWh bruto), dhe kapaciteti i rritur 29 për qind nënkupton një rritje të autonomisë së drejtimit nga 341 në 491 km, ose 505 km në versionin Sportback.

Ekzistojnë gjithashtu versione Q8 55 e-tron dhe SQ8 e-tron, të dyja me një kapacitet baterie prej 106 kWh (114 kWh bruto).

I pari ka dy motorë elektrikë dhe një autonomi deri në 582 km (Sportback 600 km), ndërsa SQ8 me tre motorë elektrikë ofron një distancë deri në 494 km, ose 513 km për Sportback.

Versioni më i dobët ruan ende fuqinë maksimale të mbushjes prej 150 kW, ndërsa ato më të fuqishmet mund të përdorin mbushës të shpejtë deri në 170 kW. Audi vëren se mbushja nga 10 në 80 për qind kapaciteti zgjat 31 minuta.

Mbushja në një mbushës AC me fuqi 11 KW zgjat 9 orë e 15 minuta, ose 4 orë e 45 minuta në një mbushës me fuqi 22 kW.

Bateria më e madhe ka nevojë për 11 orë e 30 minuta në rastin e parë, ose 6 orë në mbushësin AC 22 kW.

Motorët elektrikë janë përmirësuar gjithashtu, kështu që tani versioni bazë i modelit në modalitetin “boost” mund të mbështetet në 340 kuaj fuqi (250 kW). Më i fuqishëm Q8 55 e-tron ofron 408 kuaj fuqi (300 kW) dhe SQ8 503 kuaj fuqi (370 kW).

Modeli i ri do të mbërrijë në tregjet evropiane që në shkurt 2023 dhe listat e porosive do të hapen në fund të nëntorit. Çmimi fillestar në Gjermani është 74.400 euro.

 

Share.