Përdorimi i aplikacionit të rrjetit social kinez TikTok është ndaluar në telefonat dhe mjetet tjera të ministrave dhe shërbyesve civilë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ministri i Zyrës së Kabinetit Oliver Dowden u tha deputetëve se aplikacioni do të ndalohej për arsye sigurie me efekt të menjëhershëm.

Ai e përshkroi atë si një lëvizje “paraprake”, por “të matur” pas një rishikimi nga Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike.

TikTok ka mohuar me forcë akuzat se i dorëzon të dhënat e përdoruesve qeverisë kineze.

Dowden tha: “Siguria e informacionit të ndjeshëm të qeverisë duhet të jetë e para”.

Por, ai u tha deputetëve se ndalimi nuk do të shtrihej në telefonat personalë të ministrave apo shërbyesve civilë apo publikut të gjerë – sepse ky ishte një përgjigje ndaj një “rreziku specifik me pajisjet qeveritare”.

“Sidoqoftë, siç ndodh gjithmonë, ne i këshillojmë individët që të bëjnë kujdes në internet dhe të marrin parasysh politikat e të dhënave të çdo platforme të mediave sociale përpara se t’i shkarkojnë dhe përdorin ato.”

Zëvendësudhëheqësja e Punës, Angela Rayner e mirëpriti ndalimin, por akuzoi qeverinë se ishte “prapa kurbës”.

Si Downing Street ashtu edhe Ministria e Mbrojtjes kanë llogari në TikTok – dhe Ministria e Mbrojtjes ngarkoi në llogarinë e saj të enjten në mëngjes një video të një tanku Challenger 2, një lloj që furnizohej në Ukrainë.

“Procese të fuqishme janë vendosur për të siguruar që pajisjet tona janë të sigurta, duke përfshirë menaxhimin e rreziqeve nga aplikacionet e palëve të treta. Informacioni ynë më i ndjeshëm mbahet në një sistem të veçantë,” shtoi një zëdhënës.

Ministrat e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar janë nën presion nga deputetë të lartë për të ndjekur Shtetet e Bashkuara dhe Komisionin Evropian në ndalimin e aplikacionit.

SHBA e ndaloi TikTok nga pajisjet zyrtare në dhjetor dhe Komisioni ndoqi shembullin muajin e kaluar. Kanadaja, Belgjika dhe India kanë ndërmarrë veprime të ngjashme.

/TV Malisheva

Share.