Kina është bërë vendi i parë në botë që lëshon një licencë për transportin e organizuar të udhëtarëve me robot taksi, lëvizja e të cilave nuk kërkon ndihmë njerëzore.

Kompania ndërkombëtare Baidu mori një licencë për një shërbim robotaksi në dy qytete kineze: Chongqing në lumin Yangtze në provincën me të njëjtin emër dhe në qytetin më të madh të provincës Hubei – Wuhan.

Të dy qytetet fillimisht do të shërbehen nga një flotë prej pesë taksi robotësh të gjeneratës së pestë, të cilat do të mund të thirren përmes aplikacionit Apollo Go me një tarifë të përshtatshme.

Në Chongqing, robotët taksi do të transportojnë pasagjerë të interesuar çdo ditë nga ora 9:30 deri në 16:30 në një sipërfaqe prej 30 kilometrash katrorë në distriktin Yongchuan.

Në Wuhan, taksitë pa shoferë njerëz do të lëvizin nga ora 9 e mëngjesit deri në 17:00 dhe do të mbulojnë një sipërfaqe prej 13 kilometrash katrorë në zonën e zhvillimit ekonomik dhe teknologjik të qytetit të njohur si Qyteti Auto i Kinës.

Këto janë zona më pak të populluara me infrastrukturë moderne dhe rrugë të gjera ku janë testuar taksitë robotë. Për të marrë lejen, taksi robot i Baidu kaloi një fazë testimi në të cilën udhëtoi gjithsej rreth një milion kilometra.

Gjithçka filloi me testimin me një operator sigurie në ulësen e shoferit, përmes testimit me një operator sigurie në ulësen e pasagjerit deri në miratimin përfundimtar për operim pa shofer ose operator njerëzor në automjet./TV Malisheva

Share.