Shefi i kuzhinës me bazë në Nju Jork, Joseph Yoon filloi të gatuante insekte katër vjet më parë për një projekt arti. Ai tani dëshiron të ndryshojë perceptimet tona për insektet, në mënyrë që të kemi dieta të insekteve “të shijshme”, “me përmbajtje ushqyese” dhe “të qëndrueshme”.

“I dua absolutisht insektet,” thotë Yoon, i cili është drejtor ekzekutiv i Brooklyn Bugs, një organizatë që promovon insektet e ngrënshme. “Fakti që ka kaq shumë lloje të ndryshme, fakti që ka kaq shumë lloje insektesh, fakti që ne mbështetemi kaq shumë tek insektet për ekosistemin dhe biodiversitetin tonë është absolutisht magjepsës”, shkruan cnn.

Ka më shumë se 2,100 lloje të insekteve të ngrënshme në botë, dhe ato vijnë me shije të ndryshme, të tilla si arra, agrume, djathë dhe kokos thotë Yoon.

Insektet konsumohen rregullisht nga rreth 2 miliardë njerëz, sipas një raporti të vitit 2013 nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Megjithatë, raporti thotë se ndjenjat e neverisë janë të lidhura me ngrënien e insekteve në shumicën e vendeve perëndimore.

Të ushqyerit e botës është një sfidë gjithnjë e më e vështirë. Toka është e pakët dhe oqeanet mbipeshkohen, megjithatë prodhimi aktual i ushqimit do të duhet pothuajse të dyfishohet për të akomoduar 9 miliardë njerëz që pritet të popullojnë Tokën deri në vitin 2050, sipas raportit të FAO.

Kërcejtë kanë nevojë për gjashtë herë më pak ushqim se bagëtia, katër herë më pak se delet dhe gjysmën e ushqimit të nevojshëm për derrat dhe pulat për të prodhuar të njëjtën sasi proteinash, sipas FAO. Dietat me insekte të pasura me proteina mund të ofrojnë një zgjidhje të qëndrueshme nëse qëndrimet perëndimore ndaj tyre mund të ndryshojnë nga “ew” në “yum”.

Për të ndihmuar në reduktimin e ndikimit mjedisor të zakoneve tona të gatimit, Yoon dëshiron “të normalizojë insektet e ngrënshme në mbarë botën, veçanërisht këtu ku unë jetoj në Amerikë”.

/TV Malisheva

Share.