Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë u kërkoi të hënën vendeve që të kryejnë reformat e nevojshme për t’u përgatitur për pandeminë e ardhshme dhe të respektojnë një angazhim të mëparshëm për të rritur financimin për agjencinë shëndetësore të OKB-së.

Duke folur në asamblenë vjetore të shëndetit të OBSH-së disa javë pas përfundimit të statusit të urgjencës globale për pandeminë COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se ishte koha për të çuar përpara negociatat për parandalimin e një të ardhmeje, shkruan Inquirer

“Ne nuk mund ta ndalim këtë”, tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së në një fjalim të madh drejtuar shteteve anëtare të agjencisë, duke paralajmëruar se pandemia e ardhshme do të “trokasë”.

“Nëse ne nuk bëjmë ndryshimet që duhen bërë, atëherë kush do t’i bëjë? Dhe nëse nuk i bëjmë tani, atëherë kur?” tha ai.

Asambleja vjetore 10-ditore Botërore e Shëndetit në Gjenevë, e cila përkon me përvjetorin e 75-të të organizmit, është vendosur të adresojë sfidat globale të shëndetit, përfshirë pandemitë e ardhshme.

194 shtetet anëtare të OBSH-së po negociojnë aktualisht reformat e rregullave detyruese që rregullojnë detyrimet e tyre në rast të një kërcënimi ndërkombëtar shëndetësor dhe po hartojnë gjithashtu një traktat më të gjerë pandemik, i cili do të ratifikohet vitin e ardhshëm.

“Një angazhim nga kjo gjeneratë (për një marrëveshje pandemike) është i rëndësishëm, sepse është ky brez që përjetoi sa i tmerrshëm mund të ishte një virus i vogël,” tha Tedros. Vendet gjithashtu do të marrin në konsideratë më vonë të hënën buxhetin e OBSH-së 2024-2025, i cili përfshin rritje të tarifave vjetore të vendeve.

/TV Malisheva

Share.