Rishikimi i studimeve konfirmoi se noti në ujë të ftohtë ka efekte të dobishme në trup. Në veçanti, ai tregoi se si zhytja në ujë të ftohtë, nëse praktikohet vazhdimisht, stimulon metabolizmin dhe ju bën të humbni peshë. Në veçanti, u zbulua se i ftohti shkakton një rritje të qarkullimit dhe në të njëjtën kohë aktivizimin e indit dhjamor për të ruajtur temperaturën ideale të trupit. Megjithatë, vetëm nëse zhytja në ujë të ftohtë zgjatet, trupi djeg yndyrën e “keq” (që ruan energjinë) dhe ju bën të humbni peshë.

Analiza zbuloi gjithashtu se ekspozimi ndaj ujit të ftohtë rrit prodhimin e adiponektinës nga indi dhjamor: një proteinë që luan një rol kyç në mbrojtjen kundër rezistencës ndaj insulinës, diabetit dhe sëmundjeve të tjera. Zhytja e përsëritur në ujë të ftohtë gjatë muajve të dimrit rriti ndjeshëm ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe uli përqendrimin e insulinës, si në notarët pa përvojë ashtu edhe me përvojë. Por edhe atëherë, efektet janë të përkohshme: vetëm zhytjet e përsëritura në ujë mund të ulin përqendrimin e insulinës në gjak.

Zhytja në ujë të ftohtë shkakton rritjen e presionit të gjakut për të mbajtur organet vitale të ngrohta, gjë që rezulton në qarkullim të përmirësuar. Në këtë drejtim, rishikimi siguroi prova se faktorët e rrezikut kardiovaskular në fakt u përmirësuan te notarët që iu përshtatën ujit të ftohtë. Megjithatë, studime të tjera sugjerojnë se zhytja në ujë të ftohtë mund të shkaktojë stres të rëndë kardiak./TV Malisheva

Share.