Të gjitha projektet në Planin Kombëtar të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës, përveç kapitullit të dekarbonizimit, të cilin Bullgaria kërkon të rinegociojë, do të zbatohen, tha kështu të martën zëvendëskryeministri për menaxhimin e financimeve nga BE, Atanas Pekanov.

Ai po fliste në hapjen e një konference në Sofje mbi Planin e Rimëkëmbjes, organizuar nga e përditshmja “24 Chasa”. “Më lejoni t’ju siguroj të gjithëve: do të realizohen projektet investuese që nuk kanë të bëjnë me çështjen e dekarbonizimit dhe janë të paprekura nga vendimi i Kuvendit”, tha Pekanov.

Ai i referohej vendimit të Parlamentit që bën qeverinë të rinegociojë kapitullin e energjisë të Planit Kombëtar të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës në mënyrë që të anulojë angazhimin për 40% ulje të emetimeve të karbonit deri në fund të vitit 2025 (nga nivelet e vitit 2019) dhe të sigurohet që uzinat e qymyrit vazhdojnë të operojnë pa kufizime të paktën deri në vitin 2038.

Pjesëmarrësit në forum po diskutojnë fondet që do të jenë në dispozicion për bizneset në kuadër të Planit të Rimëkëmbjes dhe cilat janë procedurat e aplikimit dhe afatet.

Plani i rimëkëmbjes është një mekanizëm i ri dhe kjo shihet në të gjitha vendet anëtare, tha Pekanov. Bullgaria ka arritur të kompensojë vonesën dhe është një nga 11 vendet që ka marrë pagesën e parë sipas planit, ndërsa 16 vende ende nuk kanë aplikuar as për financimin e parë. Vetëm disa vende kanë aplikuar për pagesë të dytë, dhe vetëm tre e kanë marrë atë, tha Pekanov.

Ai tha gjithashtu se nuk mund të pritet një pagesë e dytë për Bullgarinë përpara se 14 projektligje të përgatitura nga qeveria të mos miratohen nga legjislatura. Duke folur para gazetarëve, ai tha: “Pritet që të realizojmë reformat. Disa prej tyre janë në Parlament prej muajsh. Shpresoj që në ditët e fundit ky Kuvend të shqyrtojë projektligjet që shtyjnë reformat për shtetin e së drejtës dhe përgjegjshmërinë e Prokurorit të Përgjithshëm. Bullgarisë i është kërkuar ta bëjë këtë për vite me radhë, por ne nuk e bëmë”.

/TV Malisheva

Share.