Ish-deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Afrim Kasolli vlerëson se Kosova rrezikon mos anëtarësimin në Këshillin e Evropës, krejt kjo pas situatës së krijuar në veri.

Ai thotë se ndërkombëtarët e kanë qortuar Kosovën se për veprimet në veri nuk është koordinuar me ta dhe jo se nuk është në të drejtën e saj.

“Kosova vetëm se i ka marrë disa dënim me pezullimin e saj nga ‘Defender 2023’, ajo që është më e rrezikshme është që Kosova do ta ketë të vështirë të anëtarësohet në Këshillin e Evropës edhe përkundër mbështetjes që e ka pasur, kjo sipas QUINT-it lidhet edhe me zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtuese për pronat e Manastirit të Deçanit. Mund të ndodh që Kosova ta rrezikojë anëtarësimin në Këshillin e Evropës, kjo mund të jetë epilogun më i drejtpërdrejtë”.

“Ndërkombëtar nuk e kanë akuzuar jo që nuk është në të drejtë e saj, por shqetësimi i tyre ka qenë që veprimi ka qenë i pakoordinuar me ta dhe ka qenë i marrë në mënyrë të njëanshme”.

Ai shton se bashkësia ndërkombëtare duhet që të shtojë presionin që të qetësohet situata në veri.

“Padyshim atë e bërë të qartë ambasadori Hovenier që tashmë në Uashington nuk ka një vullnet për lobuar për anëtarësimin e Kosovës apo për të siguruar njohje. Nëse ShBA heq dorë nga lobimi nuk besoj që ndonjë vend do të jetë prioritete e këtij procesi”.

“Serbia mund ta shfrytëzojë për situata të tjera, por për çnjohje ka marrëveshje në Bruksel e Ohër që ta ndërpres lobimin. Nëse ka vullnet të bashkësisë ndërkombëtar për ta stopuar spiralen në të cilën është futur tensionin ndërmjet Kosovës e Serbisë atëherë mbase ajo nuk mund ta shfrytëzojë këtë shans. Kjo varet edhe sa bashkësia ndërkombëtar do të tregohet vendimtare që ta tejkalojë këtë situatë që është krijuar ndemjet të dy vendeve”.

/TV Malisheva

Share.