Shkrimtari Ismail Kadare është dekoruar me urdhrin “Hasan Prishtina”, nga presidentja Vjosa Osmani.

Kadare është falënderuar për përkushtimin me të cilin e ka mbrojtur të drejtën e Kosovës për liri e pavarësi, si dhe për mjeshtërinë e jashtëzakonshme në artin e fjalës së shprehur përmes veprave të tij.

Dekorimi i shkrimtarit të mirënjohur shqiptar është bërë në Presidencën e Kosovës, në ditët kur në Prishtinë po mbahet edicioni i 23-të i Panairit të Librit.

Duke folur për shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare, presidentja Osmani ka thënë se vepra e tij është një enciklopedi artistike e jetës së rëndomtë të shqiptarëve dhe historisë së tyre.

Osmani: Nderojmë shkrimtarin Ismail Kadare për përkushtimin me të cilin e ka mbrojtur të drejtën e Kosovës

“Për mjeshtërinë e jashtëzakonshme në artin e fjalës të shprehur gjithandej veprave të tij, për përkushtimin me të cilin e ka mbrojtur të drejtën e Kosovës për liri e pavarësi, si dhe për vlerat letrare e intelektuale me të cilat është paraqitur nëpër botë dhe me të cilat e ka lartësuar gjuhën, kulturën e letërsinë shqipe, si dhe vet popullin shqiptar”, ka thënë Osmani.

Osmani ka thënë se krijimtaria e tij ka dëshmuar se liria e mendimit nuk mund të kontrollohet nga pushtetet.

Osmani: Krijimtaria e shkrimtarit Kadare, dëshmi se liria e mendimit nuk mund të kontrollohet nga pushtetet

“Krijimtaria juaj letrare e zhvilluar kryesisht brenda rrethit të hekurt ideologjik ka dëshmuar se liria e krijimit dhe liria e mendimit nuk mund të kontrollohen nga pushtetet dhe se liria, pavarësisht se mund të shtypet në publik, jeton e paprekur në gjakimin e njerëzve për ta parë vendin e popullin e tyre të lirë. Duke dashur të ju falënderoj për kurajën me të cilën ju e keni prezantuar çështjen shqiptare në përgjithësi, por atë të Kosovës në veçanti, në çarçe të rëndësishme intelektuale e politike gjithandej Evropës e Botës, për pasurinë e pafund letrare të cilën ju na e keni dhuruar, dhe [për dashurinë e pamasë me të cilën ju e keni përfaqësuar kombin gjithandej globit, më lejoni të ju ftoj zoti Kadare, për ceremoninë e dekorimit tuaj me urdhrin më të lartë të cilin Republika e Kosovës dhe në këtë rast unë si presidente e ndaj në emër të të gjithë qytetarëve të Republikës së Kosovës, urdhrin Hasan Prishtina”, ka thënë Osmani.

Ndërsa, shkrimtari Ismail Kadare ka thënë se ky urdhër nënkupton nderim të madh për të.

Kadare: Është fat i rrallë që një popull të të quaj bashkëmbrojtës të të drejtave të tij

“Jam shumë i prekur të jem midis jush për këtë nderim kaq të madh, çdo njëri, çdo shqiptar do ta ëndërronte një gjë të tillë. Është një fat i rrallë që një popull të të nderojë dhe të të quaj bashkëmbrojtës të të drejtave të tij, të lirive të tij, sidomos kur ky popull le ka rrugën e historisë të vështirë”, ka thënë Kadare.

Ismail Kadare ka marrë pjesë në hapjen e edicionit të 23-të të Panarit të Librit në Prishtinë.

Gjatë qëndrimit të tij në Kosovë, ai është pritur në takim edhe nga kryeministri i vendit, Albin Kurti.

/TV Malisheva 

Share.