Dermatologët thonë se nuk ka asnjë provë shkencore që stresi ndikon në shfaqjen e parakohshme të flokëve gri, dhe se ky fenomen i atribuohet kryesisht gjenetikës dhe plakjes, raporton Reuters.

Nëse madje keni menduar se fillimi i papritur i flokëve të bardhë në kokën tuaj ka të bëjë me stresin, ju duket se jeni mashtruar, thonë dermatologët, duke shtuar se nuk kanë prova shkencore për ta bërë këtë, shkruan revista mujore franceze “El”.

Përndryshe flokët marrin ngjyrë me melaninën, të njëjtin pigment që përcakton ngjyrën e lëkurës dhe syve. Melanina ngadalë humbet moshën, gjë që e bën atë pak gri me kalimin e kohës, sipas ekspertëve të fushës në Akademinë Amerikane të Dermatologjisë.

Stresi është një shkak i njohur dhe i provuar i humbjes së flokëve të rritur dhe të menjëhershëm, por asnjë hulumtim nuk ka vërtetuar që stresi është fajtor dhe se flokët papritmas mund të bëhen të hollë.

Zhdukja e melaninës nga flokët nënkupton një proces të caktuar kohor, megjithëse nuk është i dukshëm, ai zgjat, dhe rezultati i dukshëm vjen në fund: flokët bëhen gri, duke humbur pigmentin.

Në shumicën e rasteve, ju mund të fajësoni prindërit tuaj për flokët gri, jo stresin. Gjenetika luan rolin më të madh këtu. Në fakt, shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se cili gjen është përgjegjës për shfaqjen e thinjave – IRF4.

Megjithatë, ekziston diçka që mund të përshpejtojë shfaqjen e flokëve të thinjur sikurse është pirja e duhanit. Një studim më parë zbuloi një lidhje të konsiderueshme midis konsumit të cigareve dhe zbardhjes së flokëve para moshës 30-vjeçare.

Pirja e duhanit dhe stresi sigurisht mund të ndikojnë në shfaqjen e hershme dhe më të madhe të qimeve gri, por ato nuk shkaktojnë në asnjë mënyrë këtë fenomen, thonë shkencëtarët.

Share.