Çmimi i aksioneve të Tesla-s është vendosur të bjerë në kambanën e hapjes të enjten, por jo për shkak të ndonjë gjëje që Elon Musk postoi në Twitter në lidhje me kërkesën për automjete elektrike, veçoritë “e plota vetë-drejtuese”, përditësimet e SpaceX, memet budallaqe, apo beteja e tij ligjore me Twitter.

Kompania e makinave elektrike përfundoi një ndarje të aksioneve 3 për 1 pas kambanën së mbylljes të mërkurën. Pra, një aksion tani kushton një të tretën, nga ajo që kushtoi një ditë më parë. Tesla (TSLA) u mbyll me rreth 891 dollarë të mërkurën, që do të thotë se duhet të hapet me rreth 300 dollarë të enjten në mëngjes.

Tesla miratoi ndarjen në qershor, ndarjen e dytë të tillë në dy vitet e fundit. Por, përpara se të filloni të festoni se si një aksion i Tesla-s është tani “më i lirë”, mbani në mend se asgjë nuk ndryshon me vlerësimin e Tesla-s.

Kompania ende vlen më shumë se 930 miliardë dollarë pas ndarjes. Aksionet vazhdojnë të tregtohen me një shumë të lartë, me më shumë se 70 herë se parashikimet e fitimeve të vitit 2022– një premium i madh për vlerësimet e kompanive tradicionale të automjeteve si Ford (F), GM (GM), Volkswagen (VLKAF) dhe Toyota (TM).

Dhe aksioni është ende në rënie rreth 15% këtë vit, pasi investitorët shqetësohen për rritjen e konkurrencës në tregun e automjeteve elektrike nga prodhuesit tradicionalë të automjeteve, si dhe për shpërqendrimet e shumta të mundshme të Musk. (SpaceX – Kompania e mërzitshme. Telenovelat e marrjes së Twitter (TWTR). Lista vazhdon.)

E vetmja gjë që ndryshoi ndarja e aksioneve është se investitorët ekzistues tani zotërojnë tre herë më shumë aksione të Tesla-s që tregtojnë me një të tretën e çmimit me të cilin përfunduan të mërkurën.

Kjo përfshin Musk, njeriun më të pasur në botë me një pasuri neto prej rreth 264 miliardë dollarë, sipas Forbes. Musk ende zotëron afërsisht 15% të aksioneve të zakonshme të Tesla-s.

Kompanitë me çmime të larta të aksioneve shpesh ndajnë aksionet e tyre për ta bërë koston e një aksioni më të përballueshme për investitorët individualë. Arsyeja është se disa investitorë mund të jenë më të prirur për të blerë një aksion nëse tregtohet me një çmim më të ulët.

Amazon (AMZN), Shopify (SHOP), pronari i Google Alphabet (GOOGL) dhe aksionet e memeve GameStop (GME) kanë bërë ndarje gjatë muajve të fundit./ New York (CNN Business) /

Share.