Ekspertët pohojnë se disa ushqime nuk duhet t’u përmbahen rreptë datave të skadimit, pasi ato shpesh janë vetëm udhëzime.

Ndërsa ka përjashtime nga ky rregull, si përdorimi i formulës për foshnjat, të cilat duhet të hidhen gjithmonë nëse afati i përdorimit ka skaduar, ka ushqime me të cilat mund të jeni më fleksibël.

1. Qumështi

Qumështi zakonisht është i sigurt për konsum deri në një javë pas datës së skadimit nga paketimi. Sidoqoftë, varet nga lloji i qumështit që blini – sa më e lartë të jetë përmbajtja e yndyrës në qumësht, aq më e shkurtër do të zgjasë. Nëse nuk jeni të sigurt, aroma e qumështit mund t’ju tregojë lehtësisht në çfarë gjendje është.

2. Vezët

Shpesh mund ta injoroni plotësisht datën e skadimit në kutitë e vezëve, sepse ato zakonisht janë të sigurta për t’u ngrënë për javë të tëra më pas. Sigurisht, sa më shumë të largoheni nga data e skadimit, aq më pak i freskët do të jetë, por nuk do të thotë se ato janë të pangrënshme.

3. Makaronat

Makaronat e thata janë të sigurta për t’u ngrënë deri në dy vjet pas datës së skadimit. Nëse jeni adhurues i makaronave të freskëta, duhet t’i hani brenda pesë ditëve pas datës në paketim.

Pas gatimit të makaronave, mund t’i hani deri në një javë, por mund të zgjasë deri në tetë muaj nëse janë të ngrira.

4. Djathi

Edhe nëse djathi juaj bëhet i mykur, zakonisht thjesht mund ta gërvishtni dhe do të jetë i ngrënshëm. Djathërat si Camembert ose Brie shpesh kanë një myk të bardhë që është gjithashtu i ngrënshëm, thjesht kini kujdes për mykun portokalli, blu ose jeshil në këtë lloj djathi pasi është një shenjë se ai është i prishur.

5. Përbërësit e thatë

Kripa, piperi, mielli, soda e bukës dhe sheqeri janë të sigurta për t’u ngrënë për një kohë të gjatë dhe arsyeja është mungesa e lagështirës. Megjithatë, nëse ndonjë përbërës i thatë është i rrethuar nga një erë e çuditshme, kjo mund të tregojë një infektim të dëmtuesve në to.

6. Mishi i papërpunuar, shpendët dhe peshku

Mishi i papërpunuar dhe shpendët do të zgjasin vetëm disa ditë në frigorifer, por ruajtja e tij në frigorifer është një mënyrë e shkëlqyer për të zgjatur atë jetëgjatësi. Megjithatë, mishi i grirë qëndron vetëm deri në katër muaj në frigorifer. Peshku i papërpunuar mund të qëndrojë deri në nëntë muaj, ndërsa peshku i tymosur mund të zgjasë maksimumi gjashtë muaj.

7. Perimet dhe frutat në thasë ose të ngrira

Sallata në një qese mund të fillojë të kalbet pas datës së skadimit, por nëse nuk ka kaluar shumë kohë, zakonisht mund të ruhet duke e zhytur në ujë me akull për disa minuta. Kur bëhet fjalë për frutat dhe perimet e ngrira, ato zakonisht mund të zgjasin deri në 10 muaj pas datës së printuar.

8. Ushqimi i konservuar

Shumë lloje të ushqimeve të konservuara mund të zgjasin deri në dy vjet pas datës së skadimit, veçanërisht supat dhe perimet. Megjithatë, domatet dhe ananasi të konservuara nuk do të zgjasin aq gjatë për shkak të niveleve të larta të aciditetit./TV Malisheva

Share.